joi, 1 noiembrie 2007

Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool

"... si adesea necesita monitorizarea atenta a presiunii venoase centrale sau a presiunii capilare pulmonare la nivelul obstructiei, a diurezei si a starii mentale..." (pg.1886)
"...and require close monitoring of central venous or pulmonary capillary wedge pressures, urine output, and mental status"
wedge pressure - intravascular pressure that is measured by means of a catheter wedged into the pulmonary artery so as to block the flow of blood and that is equivalent to the pressure in the left atrium; called also pulmonary capillary wedge pressure, pulmonary wedge pressure...

"
...ascita poate fi evidentiata la examenul clinic prin prezenta unei matitati mobile, a unui val de fluid sau a unor flancuri proeminente." (pg. 1888) ....val de fluid, semnul valului, tot cam pe acolo; diferenta este asta: Semnul valului: Asistentul le explica studentilor: examinatorul isi plaseaza cate o mana in fiecare flanc al pacientului presupus a avea ascita; un ajutor ( eventual pacientul), apasa cu marginea cubitala a palmei pe linia mediana a abdomenului pacientului; daca se imprima mici socuri cu una din maini in flancul respectiv, in caz de ascita, ele vor fi reslimtite cu mana opusa (senzatia de val).
Valul de fluid: Asistentul le explica studentilor: dupa ce ati terminat de efectuat celelalte examinari, a caror efectuare va fi dificil de realizat dupa efectuarea valului de fluid, rugati pacientul sa stea in picioare in fata unui lighean, luati bisturiul si sectionati abdomenul pe linia mediana infraombilical. Daca pacientul prezinta ascita veti observa un val de fluid. Aceasta metoda are avantajul de a realiza drenarea lichidului de ascita. Dezavantajele ar fi instalarea insuficientei cardiace datorate decompresiei bruste si necesitatea interventiei chirurgicale de urgenta cu toate complicatiile presupuse de aceasta.

Aia cu "orbirea nocturna", hemeralopie care va sa zica, e super tare. Si daca noi am fi zis orbire nocturna la vreun examen s-ar fi ras de noi mai tare decat atunci cand cineva care a fost indemnat sa o ia de la gura la anus cu enumerarea modificarilor ce apar la nivelul aparatului digestiv in acromegalie a raspuns foarte calm: "diareea!".

Un comentariu:

Atolica spunea...

Poti sa-mi trimiti si mie harrisonul 14 in engleza, daca il ai in format electronic?

atolica [at] gmail [dot] com

Ma ingrozesc cand vad ce ulucubratii traduc "poetii".
Mersi