miercuri, 24 octombrie 2007

Icterul

"Dezechilibrul dintre productie si clearence poate surveni fie din eliberarea excesiva a precursorilor de bilirubina in fluxul sangvin, fie din procese fiziologice care impiedica preluarea hepatica, metabolismul sau excretia acestui metabolit." (pg. 275) ... poate in urma unor procese fiziopatologice...

" Cand este masurata prin teste clinice de rutina, fractiunea directa sau conjugata este frecvent supraestimata , ducand la valorile normale raportate de 1,7-8,5 micromoli/l (0,1-0,5 mg/dl)." (pg. 275) ... vreau sa vad si eu un test clinic care sa masoare nivelul bilirubinei serice, ca despre asta era vorba. Cred ca implica un bioenergoterapeut sau macar carti de tarot... :)

"Oxidarea jumatatii de hem disociate de hemoglobina in aceste celule, genereaza biliverdina, care este metabolizata apoi la bilirubina. " (pg. 725) ... chiar asa... se disociaza numai jumatate de hem de hemoglobina?
"Oxidation of the heme moiety dissociated from the hemoglobin within these cells generates biliverdin, which is then metabolized to bilirubin."

"Dintre aceste 3 faze, excretia pare sa fie etapa care limiteaza ritmul si cea mai susceptibila de a fi subminata cand celula hepatica e afectata." (pg. 276).... haha! am subminat etapa care limiteaza ritmul ! this is just funny! (daca tin eu bine minte se zice etapa/faza/proces limitator(/are)) de subminare pt impairment nu mai zic nimic
"Of these three phases, excretion appears to be the rate-limiting step and the one most susceptible to impairment when the liver cell is damaged."

"Cand prelucrarea si excretia hepatica a bilinogenului este afectata ( de exemplu in bolile hepatocelulare) sau productia de bilirubina este mult marita ( de exemplu, in hemoliza), excretia zilnica urinara de urobilinogen poate sa creasca semnificativ." (pg. 276) ...prelucrarea e probabil de tipar :)...cum e si "poate asigura o izomerizare suficienta a bilirubinei neconjugate circula prin piele" de mai jos.
"When the hepatic uptake and excretion of urobilinogen is impaired (e.g., in hepatocellular disease) or the production of bilirubin is greatly increased (e.g., with hemolysis), daily urinary urobilinogen excretion may increase significantly."

" Totusi si alte cauze de urina de culoare inchisa trebuie avute in vedere, printre care urina galbena sau portocalie datorata medicametelor [...]" (pg. 278) ..."However, other causes of darkened urine need to be considered, including yellow or orange urine due to drugs" .... hmmm... asta cu traducatorul care a zis urina de culoare inchisa in loc de hipercroma e ca sa inteleaga si baba Tanta de la scara C... da saraca, daca citeste ca urina galbena e de fapt inchisa la culoare si deci arata ca e ceva in neregula, o sa se sperie si o sa creada ca toata viata ei a fost bolnava... pai se poate Mister Harry? bagi babele in sperieti?

Si alte cateva, asa pe scurt, datorate in mare parte originalului si nu traducerii:
"...icter hemolitic, icter hepatocelular si icter obstructiv sau colestatic..." de aici se intelege ca obstructiv e echivalent cu colestatic; "... boli hepatocelulare, obstructie biliara intrahepatica (colestaza), obstructie biliara extrahepatica..." de aici deandoaselea;
"Pruritul este cel mai frecvent asociat cu colestaza cronica, ca urmare fie a obstructiei extrahepatice, fie a unei boli hepatice colestatice..." etc etc etc

"Bolile virale trebuie evocate de asemenea la pacientii cu istoric de..." (pg. 279)

Niciun comentariu: