luni, 22 octombrie 2007

Schwartz: Neoplasmele gastrice

"Alte afectiuni asociate cu cancerul gastric includ fumatul, gastrectomia partiala in antecedente (perioada de latenta 15 ani sau mai mult), expunerea la radiatii, ingestia de aflatoxine, istoric familial, anemie pernicioasa, grupul de sange A (riscul relativ este de 1,2 comparativ cu grupa O), unele expuneri la substante toxice si virusul Ebstein-Barr in subtipul histologic mucoid si in tumorile de bont restant." (pg.1205) ... Doctorul mi-a zis ca am o boala. Am fost cam trista dar dupa aia am aflat ca grupul de sange A este o afectiune destul de frecventa si nu prea periculoasa.

"Prezenta anticorpilor de imunoglobulina G anti H. pylori, intr-o populatie studiata, este corelata cu o regresie liniara a ratei de mortalitate si a incidentei cancerelor gastrice localizate. Exista o crestere de 6 ori a riscului de cancer gastric in populatia 100% cu infectie cu H. pylori, comparativ cu populatia in care nu exista aceasta infectie." (pg. 1205)
"The presence of immunoglobulin G antibodies to H. pylori in a given population is correlated with local gastric cancer incidence and mortality rates using linear regression analysis. There is a sixfold increased risk of gastric cancer in populations with 100 percent H. pylori infection compared with populations that have no infection."

"Cancerul in forma de schir are un prognostic foarte prost." (pg. 1206)
"Scirrhous cancer carries an extremely poor prognosis."

"Un nivel D2 de rezectie implica excizia ganglionilor limfatici din afara acestei limite de 3 cm; ganglionii interesati sunt descoperiti in lungul arterei gastrice stangi, trunchiului celiac, arterei hepatice si arterei splenice si al hilului." (pg.1209) ...si al hilului cui? :)
"A D2 level resection involves removing gastric lymph nodes beyond this 3 cm margin; the nodes involved are found along the left gastric artery, celiac axis, common hepatic artery, and splenic artery and hilum."

"Raspandirea la distanta este tardiva, si chiar si in cazul tumorilor masive care devin aderente la ficat sau pancreas , pot fi rezecate determinand cresterea duratei de supravietuire. " (pg. 1210)
"Distal spread is late, and even massive tumors that become adherent to the liver or pancreas can be resected, resulting in prolonged survival."

Niciun comentariu: