miercuri, 3 octombrie 2007

Infectiile acute ale tractului urinar: uretrita, cistita si pielonefrita

" Bacteriuria asimptomatica se dezvolta in paralel cu infectia simptomatica si este rara la barbati sub 50 de ani, dar este frecventa la femeile intre 20 si 50 de ani." (pg. 899). ...reiese clar ce vroiau sa spuna din varianta in engleza ...

" In particular infectiile simptomatice de tract urinar superior survin neobisnuit de frecvent in timpul sarcinii." (pg.900) Varianta in engleaza: "Symptomatic upper tract infections, in particular, are unusually common during pregnancy."

"Cateterizarea vezicii in timpul sau dupa delivrenta determina infectii suplimentare." (pg. 900) Varianta in engleza: "Bladder catheterization during or after delivery causes additional infections."
DELIVRÉNŢĂ s.f. Expulsie sau extracţie a placentei după expulzarea fătului. [Cf. fr. délivrance]. (conform DEX)
Delivery -
The act of giving birth; parturition.

"In plus , tulpinile care produc pielonefrita produc de obicei hemolizina, au aerobactin ( un siderofor pentru eliminarea fierului) si sunt rezistente la actiunea bactericida a serului uman." (pg.901) ...daca e vorba de o bacterie cu tendinte autodistructive :))
Varianta in engleza: "Besides fimbriae, uropathogenic E. coli strains usually produce hemolysin and aerobactin (a siderophore for scavenging iron) and are resistant to the bactericidal action of human serum."

Nu neaparat o greseala: "... in care bacteriuria este definita ca formarea a 100.000 colonii pe mililitru." ... :) UFC
...si astea sunt doar o parte din greseli...

Niciun comentariu: