luni, 22 octombrie 2007

Schwartz: Hemoragii digestive

Si ce daca este traducere? ce? nu putem sa pastram clasicul 1/2-1/3 din cartile romanesti de medicina? si ce? noi suntem matematicieni ca sa stim care e mai mic si care e mai mare? ..."Ulcerul peptic reprezinta cea mai frecventa cauza a HDS, fiind prezent la 1/2-1/3 dintre pacientii cu HDS." (pg. 1067) ..."Peptic ulceration is the most common cause of upper gastrointestinal bleeding, present in one-half to two-thirds of patients with upper gastrointestinal bleeding."

Oare ce legatura o fi intre adenomul paratiroidian (pg. 1068) si ciroza? In engleza este la fel...poate vroiau sa zica parotidian ...ca doar hipertrofie de parotida apare la alcoolici.

Avand in vedere ca in Romania multa lume urmeaza tratamente cu alcool in variante forme in functie de gravitatea bolii si de buget: "Pacientilor li se vor pune intrebari despre medicamentele pe care le consuma, in special despre acelea care sunt recunoscute ca reprezentand cauze ale hemoragiei digestive: salicilati, steroizi, anticoagluante si alcool." (pg. 1068)

Si pentru ca tratamentul cu alcool are ca efect secundar aparitia circulatiei venoase abdominale (secundara cirozei, evident) ..."[...] eritemului palmar, contracturii Dupuytren la nivelul palmelor, circulatiei venoase abdominale si a altor stigmate ale cirozei [...]" (pg. 1068) "[...]Dupuytren's contracture of the hands, a prominent abdominal venous pattern, and other stigmata of cirrhosis [...]"

Se pare ca traducerea se vrea pe alocuri adaptata realitatii romanesti...asa ca poetul s-a gandit ca la noi tratamentul se face la pacientii asimptomatici in scopul agravarii starii initiale, asa ca a zis: "Eficienta reechilibrarii poate fi verificata prin aparitia hipotensiunii ortosatice." (pg.1068) ... "The progress of resuscitation can be checked by determining whether the patient has orthostatic hypotension."

Despre TIPS (transjugular intrahepatic portosistemic shunt): "Comparativ cu sunturile porto-sistemice, la pacientii care sufera un transplant hepatic ortotopic, TIPS determina reducerea necesarului de transfuzii intraoperatorii, timpul operator, perioada petrecuta in sectia de terapie intensiva si durata totala a spitalizarii." (pg. 1069)
"TIPS is associated with reduced operative transfusion requirements, operative time, and length of intensive care unit and hospital stays compared to surgical portosystemic shunts."

Niciun comentariu: